Vad gör vi för dig?

 

Det är viktigt för hästens hälsa och prestation att du som ägare/skötare ser och åtgärdar sådant som riskerar att ställa till problem. Forskningen går ständigt framåt och både hästar, människor och omgivning utvecklas och förändras. Erfarenhet och ny kunskap lägger grunden till en framgångsrik hästhållning.

Ta del av nyheter och forskning via vår nyhetsblogg. Få tillgång till analyser anpassade för häst och analysrapporter med tydlig tolkning av analysresultaten.

Blir du en i VIB-gänget får du tillgång till alla blogginlägg i sin helhet och de senaste beräkningsmodellerna för hästfoderstater. Dessutom får du rabatt på vissa analyser och ett eget arkiv för ditt material. Välkommen!

 

Analyser för häst - Varför?

 

För att kunna ge din häst eller ponny rätt foder, det vill säga ge den de näringsämnen som behövs för prestation och hälsa, måste du först ta en analys på det grovfoder du vill ge.

Vi rekommenderar att du själv tar analysen för att säkerställa att den visar resultat för just det parti du skall ge din häst. Eventuellt behöver du komplettera med kraftfoder och mineral, men vad och i vilken mängd bestäms av vilket grovfoder du har.

Forskningen ger ständigt ny kunskap om effekten av balanserad utfodring både för hästens hälsa och prestation. Tänk på att både över- och underskott av näringsämnen kan vara skadligt.

Tyvärr räcker det inte alltid att analysera näringsinnehåll, det kan även finnas behov av att ta reda på den hygieniska kvaliteten – även detta går att analysera.

Ger du din häst tillgång till ett hygieniskt bra grovfoder, analyserat och eventuellt kompletterat med de näringsämnen som saknas, har du lagt grunden för önskad prestation, god djurhälsa och bra ekonomi.

Senaste från bloggen

Giftiga växter på bete

Under betesperioden är det viktigt att kunna känna igen giftiga växter och eventuellt flytta djuren från dessa beten. Även torka…

Fruktaner i betesgräs

Betesgräs producerar fruktaner som ett energilager. Då hästen inte kan smälta fruktaner enzymatiskt i tunntarmen, blir de istället smälta i…